Blat z drewna jest designerskim dodatkiem kuchennym i doskonale prezentuje się we wnętrzach skandynawskich. Jednak czy aranżacja kuchni z wykorzystaniem drewnianych blatów jest praktyczna?
Zalety blatów drewnianych
Zwolennicy drewnianych blatów kuchennych twierdzą, że jest to materiał, który można z łatwością poddawać renowacji i wielokrotnie malować oraz odnawiać. Poza tym blaty z drewna są ekologiczne, ciepłe w dotyku, a w niektórych przypadkach również odporne na wilgoć.
Wady blatów kuchennych z drewna
Przeciwnicy blatów z drewna twierdzą jednak, że są one bardziej narażone na zarysowania i zabrudzenia niż blaty wykonane z innych materiałów, a do ich wad zaliczają również niską tolerancję na wysokie temperatury i podatność na zmiany koloru po latach użytkowania.
Czy warto wybrać blat drewniany do kuchni?
Decydując się na drewniany blat kuchenny, warto skorzystać z oferty renomowanego producenta mebli kuchennych, którego produkty cechują się wysoką jakością. Dobrym pomysłem jest również wybór blatów klejonych, które są twardsze i bardziej odporne na uszkodzenia niż blaty lite. Aby mieć pewność, że nasz blat będzie cechował się większą odpornością na wilgoć, wybierzmy produkt z drewna egzotycznego.