Myśląc o czynności, takiej jak aranżacja kuchni, bardzo często w pierwszej kolejności zastanawiamy się nad zakupem szafek, zlewozmywaka, zmywarki czy lodówki, jednak jednym z najważniejszych przedmiotów w kuchni jest blat, który umożliwia nam przygotowywanie posiłków. O czym nie można zapomnieć, wybierając blat kuchenny?
Odporność na wysoką temperaturę
W kuchni panują zmienne temperatury, a podczas gotowania blat narażony jest na działanie pary wodnej i wysokich temperatur. Warto więc zainwestować w blat, który będzie odporny na te niekorzystne czynniki, także wtedy, gdy odstawimy na niego gorący garnek zdjęty prosto z ognia. Wybierajmy blaty laminowane (najlepiej z laminatem HPL), a żeby przedłużyć żywotność blatu, stosujmy mimo wszystko podkładki pod garnki. Jeśli marzysz o blacie drewnianym, wybierz ten z drewna egzotycznego, który jest bardziej odporny na parę wodną.
Wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne
Każdemu z nas zdarza się czasem kroić bezpośrednio na blacie lub przypadkowo uderzyć w niego twardym i ciężkim narzędziem. Warto więc postawić na blat wykonany z materiału wytrzymałego, na przykład laminowanej płyty wiórowej, kompozytu lub kamienia naturalnego. Ciekawy wybór blatów znajdziesz w sklepie internetowym Meblezet.com, gdzie możesz nabyć wysokiej jakości meble kuchenne i dobrać do nich blat z marmuru de Mazi, trawertynu czy granitu.
Czyszczenie i ochrona przed bakteriami
Wybierając blat kuchenny, warto zwrócić uwagę nie tylko na jego walory estetyczne, lecz również praktyczne. Blat powinien być łatwy w czyszczeniu bez użycia silnych detergentów, które mogłyby uszkodzić laminat. Oprócz tego powinniśmy również zwrócić uwagę na to, by był on wyposażony w powłokę antybakteryjną.